Протест затваря за два часа аптеки днес

Аптеки в цялата страна няма да работят два часа днес в знак на протест срещу предвиждани промени. Това каза за БТА Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Протестът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевтите и се очаква в него да се включат аптеки от областите Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Сливен, София, Хасково, Ямбол и др.

От Инициативния комитет изпратиха писмо до министрите на здравеопазването и на финансите в служебния кабинет – д-р Галя Кондева и Людмила Петкова, в което изразяват несъгласието си с предложенията за промени в начина на изписване на лекарства. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 4 юли 2024 г. на сайта на Министерството на здравеопазването.

В София и в страната стотици аптеки ще преустановят работа от 14:00 до 16:00 ч. утре, като вероятно в столицата почти всички аптеки няма да работят в този часови диапазон, каза още Костов. По думите му в София има над 800 аптеки. Вероятно аптеките, в които основната дейност не е свързана с продажба на лекарства, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), няма да затворят.

Не сме против същината на предложенията за промени, тъй като те облекчават пациентите и лекарите, но преди да се премине към такава регулация, трябва да се преосмисли начинът на заплащане на аптеките, каза още Костов. Ако предложените промени влязат в сила, доходите на аптеките, които получават за обработка на рецептите, ще спаднат драстично, допълни той. По думите му това вероятно ще доведе до демотивиране на аптеките изобщо да работят със Здравната каса или до напълно затваряне на аптеки.

Аптеките нямат право да слагат надценки на лекарствата, които Касата заплаща на 100 %, но тези лекарства стават все повече, припомни Костов въвеждането през април на някои безплатни лекарства за сърдечно-съдови заболявания. По думите му точно за тях не са били предвидени средства в бюджета на НЗОК. Това беше политическо решение и ние нямаме вина за това, че бюджетът на НЗОК е в преразход, каза още той.

Ако влязат в сила промените, най-вероятно по естествен път много голяма част от аптеките ще се откажат да работят, каза още Костов и посочи, че има аптеки, в които 80 % от цялата им дейност е заплатена от НЗОК. Когато им се намали с две трети приходът, те ще трябва да решат дали да продължат да работят, добави Костов.

Четете още

Избор на редактора