Протест и гладна стачка на опозицията в Сърбия

Няколкостотин привърженици на сръбската опозиция се събраха снощи пред Републиканската избирателна комисия в Белград, съобщават местните медии. Според тях парламентарните избори са били фалшифицирани.

Привържениците на класираната на второ място коалиция „Сърбия срещу насилието“ се опитаха да пробият загражденията и замеряха сградата с домати, яйца и тоалетна хартия.

Коалицията обвинява избирателната комисия в сериозни нередности на изборите за градския парламент в Белград, включително измама с избирателна регистрация, подкупване и фалшифициране на резултатите, и поиска нови избори. Опозиционните лидери обявиха, че ще гладуват, докато комисията не изпълни исканията на опозицията.

„Подадохме искания до Републиканската избирателна комисия за касиране на изборите в Белград. Представихме всички наши наблюдения, доказателства, записи, включително условията, при които се проведоха изборите и как брутално бяха извършени кражбите в избирателните секции, как хора от Република Сръбска, от Босна бяха доведени да гласуват“, каза Мирослав Алексич от коалиция „Сърбия срещу насилието“.

„Дойдохме да представим всички доказателства, които имаме, имаме още, имаме стотици и стотици наблюдения, подготвят се възражения. Това, което можем да кажем е, че ние като депутати ще останем тук, а аз и моят колега Мирослав Алексич ще останем по-дълго и ще обявим гладна стачка“, подчерта Мариника Тепич, коалиция „Сърбия срещу насилието“.

Четете още

Избор на редактора