Протест на КНСБ ще блокира центъра на София

КНСБ организира протестен митинг днес пред Народното събрание и автошествие по централни булеварди и улици на София. Акцията е насрочена за 10 часа и е под наслов „За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и за ясно и сигурно енергийно бъдеще на България“.

Във връзка с окончателното приемане от депутатите на държавния бюджет за следваща година от КНСБ вече настояха да бъдат заделени допълнително между 450 и 500 милиона лева за увеличение на заплатите в редица сфери. Сред тях са културата и обществените медии, здравеопазването, Агенция „Пътна инфраструктура“, градският транспорт на София и другите градове на страната.

Освен с възнагражденията в публичния сектор, протестът е свързан и с проблеми в енергетиката, включително либерализацията на пазара на ток за битовите потребители, бъдещето на въгледобивните дружества и НЕК.

Организаторите очакват стотици автомобили да се включат в шествието, чието начало е планирано в 11 часа от площад „Независимост“. Ще бъдат блокирани ключови точки по маршрута му, и по време на акцията ще бъде затруднено придвижването по Орлов мост, Руски паметник, край НДК и други. Вече бяха проведени поредица от протести на работещите в пътната агенция, сектор култура, Агенцията за социално подпомагане, градския транспорт.

Маршрутът е следният: Тръгване от паркинга пл. „Княз Александър I” – пл. „Независимост“– бул. „Цар Освободител“ – Орлов мост – бул. „Цариградско шосе“ – пл. „Площад на авиацията“ – бул. „Цариградско шосе“ – Орлов мост – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – НДК – бул. „България“ – бул. „Акад. Иван Гешов“ – бул. „Цар Борис III“ – пл. „Руски паметник“ – бул. „Ген. М.Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ – бул. „Тодор Александров“ – пл. „Независимост“.

Четете още

Избор на редактора