Противниците на Ердоган водят в Истанбул и Анкара

Настоящите кметове на Анкара Мансур Яваш и на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу водят на местните избори, според предварителни данни от преброяването на гласовете на изборите, състояли се днес в Турция.

Според 35,8 на сто от преброените бюлетини кметът на Анкара Мансур Яваш от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) води с 58,5, а Тургут Алтънок от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава 33,9 на сто от гласовете, сочат данни на телевизия ТГРТ.

Според преброени 62,1 от бюлетините настоящият градоначалник на Истанбул от НРП Екрем Имамоглу на този етап има подкрепата на 50 на сто от избирателите, а основният му опонент от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум е подкрепен от 41,4 на сто от избирателите.

Оспорвана битка за кметския пост се очертава и в егейския град Измир (трети по големина в Турция). Според преброени 55,1 от бюлетините Джемил Тугай от НРП получава 47,9 на сто от гласовете, а Хамза Даг от ПСР има подкрепата 37,8 процента от избирателите, сочат данни на ТГРТ.

Според предварителни данни на Анадолската агенция прокюрдската партия ДЕМ води на изборите в десет окръга в Източна и Югоизточна Турция, съобщава БТА.

Според 43,3 на сто от преброените бюлетини в населения главно с кюрди град Диарбекир кандидатката на ДЕМ за кмет на града Айше Серра Буджак Кючюк води с 63,41, а кандидатът на ПСР Мехмет Хали Билден получава 16,50 на сто от гласовете.

Изборите днес започнаха в 7:00 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и продължиха до 16:00 ч. В останалите части на страната изборите започнаха в 8:00 ч. и приключиха в 17:00 ч. Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата избирателна комисия на Турция, както и при предишни избори, взе решение изборите в 32 окръга в страната да започнат с час по-рано.

Четете още

Избор на редактора