Проф. Кирил Топалов с най-високата държавна награда

Професор Кирил Топалов е носителят на тазгодишната най-висока държавна награда в областта на културата „Свети Паисий Хилендарски“. Изтъкнатият писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик получи признанието за изключителния си принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Професор Топалов е един от най-изтъкнатите изследователи на делото на Паисий Хилендарски. В словото си той подчерта:

„Приветствам решението на нашата държава да обяви наградата на името на Свети Паисий Хилендарски като най-голямата държавна награда. Това е достойно за нашата държава, която е дала, както знаем, четмо и писмо на целия славянски свят, ако и това да се отрича от някои държави и някои науки. Ние знаем, че е така и сериозните учени винаги са го подчертавали, никога не са го премълчавали. И ние не трябва да го премълчаваме! Наша задача е да отстояваме нашата идентичност. Трябва да бъдем горди с това, което имаме, с държавата, в която живеем, с нейното минало, с нейните задачи и да гледаме по-оптимистично към бъдещето. То ни принадлежи и ни се пада“.

Професор Топалов получи наградата си от премиера Николай Денков на традиционната тържествена церемония в Гранитна зала на Министерски съвет. Денков се обърна към с думите, че отличието отива при един от най-красивите умове на България и допълни:

„Лично за мен една мисъл, така повлия в задачите, с които трябва да се справям по неволя, а тя е: „Най-важното е да не влизаш в глупави битки“. Затова я взех, защото е ваша мисъл. Защото живота е като на Джеклондоновия ринг – най-често и победителят, и победеният са еднакво бити. Човек трябва да се бие само за да защити живота си, друг човек, принципите, кауза, семейство или отечество. Дребните битки са безсмислени. Ако повече хора, ако повече политици чуят тези мъдри думи, може би, България щеше да бъде едно много по-хубаво място. Благодаря ви, професоре, за това!“.

Четете още

Избор на редактора