Проф. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Трябват ни само 2-3 юридически факултета

Проф. Огнян Стефанов Герджиков е юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание. Професор в СУ „Климент Охридски“. От 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 година е служебен министър-председател на България.

 – Проф. Герджиков, притеснява ли Ви фактът, че студентите в юридическите факултети вече официално ще влизат в университета с оценките от матурата, а не с изпит?

– Не ме притеснява това как ще се минава през входа на университета, притеснява ме много повече какво става на изхода. Заради криворазбраните през толкова години пазарни механизми у нас се наложи популярното схващане, че който не е влязъл в университета, той не е излязъл. Това е голям проблем на висшето образование. Аз имам 42 години преподавателска практика и съм виждал немалко ректори, който не настояват за по-голяма взискателност и за истинска цедка на изхода. Всички следват приходите и се толерира мнението, че щом студентите имат ниски оценки и не са добри, значи ние сме лоши преподаватели. А това е порочно мислене. Аз още отначало казах, когато Петър Стоянов ни събра като заместник-министър на правосъдието, че съм против тази идея и бях единственият противопоставил се.

 – Какво е качеството на Юридическите факултети у нас?

– За съжаление има доста недобри. В Софийския университет нещата са на високо ниво, наши отбори редовно печелят купи и отличия от различни международни състезания по решаване на казуси. На високо ниво е и УНСС. За съжаление много от другите факултети следват точно правилото „Който не е влязъл, той не е излязъл“. Имам поглед върху доста от университетите в страната – там има качествени студенти, но има и такива, които смятат, че преподавателите са длъжни да ги бутат до края на следването.

А един некачествен юрист може да нанесе много вреди. Като изключим медиците, на второ място хората от нашата професия най-много се занимават със ситуации, касаещи човешките съдби. Не подценявам архитектите и много други професии, но една грешка при нас може да промени съдбата на човека радикално.

Как гледате на приетото вече решение всички юристи в страната да завършват с единен държавен изпит?

– Това е едно от нещата, които опитах още като премиер опитах в служебния кабинет. Тогава не ми достигна времето, но се радвам, че сега бяха направени първите стъпки да се уеднакви нивото на завършващите.

 – Много или малко са за България толкова юридически факултети?

– Категорично нямаме нужда от толова много факултети. Достатъчни са 2-3, но на високо ниво. В момента има такова пренаселване с кадри, че не всички, които завършват право, се занимават с нещо по специалността си. В момента взискателнстта отстъпва на много места.

 – Не са ли виновни за това и така наречените „хвърковати чети“ от преподаватели, които дълго време обикаляха по всички университети?

– За да има хвърчащи чети, вина изигра и ниското заплащане на преподавателите. Преди около 5-6 години в автобус видях обява, че се търсш шофьор в градския транспорт със заплата над 2000 лева. Моята тогавашна преподавателска заплата беше 960 лева. Сега нещата са по-нормални, но все още много колеги търсят и други неща извън ангажимента им да преподават всеотдайно.

Четете още

Избор на редактора