Проф. Киров: Президентът е готов със служебния кабинет, ще бори кризи

От Президентството са готови със състав на служебен кабинет. Със сигурност този кабинет ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет. Това коментира професорът по право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров пред БНТ.

Той каза още, че служебният кабинет няма да разследва, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, освен с това да гаси пожари и да разрешава кризи.

„То ще бъде едно антикризисно правителство“, посочи юристът.

Проф. Киров изрази мнение, че ако бъде върнат мандата в петък, президентът ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.

„Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той е очертан от решение №20 от 1992 г., когато при подобна ситуация Конституционния съд е постановил това тълкувателно решение – разясни бившият конституционен съдия. – Коалиционно правителство от някое от малките парламентарни групи трудно се създава, и затова Конституцията не е предвидила конкретни срокове“.

Юристът посочи, че държавният глава трябва да изпълни изискването на Конституцията да разпусне парламента, да насрочи предсрочни парламентарни избори и да назначи служебно правителство. Той е категоричен, че няма каквато и да е причина за удължаване мандата на този парламент, за да приеме каквото и да е важно нещо.

„Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание, в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР. Ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката“, поясни юристът.

Професорът каза още, че президентът проявява завидно хладнокръвие и търпение по отношение на еквилибристиките на партийното ръководство на БСП.

Четете още

Избор на редактора