Птичи грип погуби полярна мечка в Аляска

Полярна мечка почина от птичи грип в САЩ, съобщи „Гардиън“. Настоящата вълна на варианта H5N1 се разпространява в цял свят от 2021 г., убивайки милиони птици и хиляди бозайници.

Вирусът H5N1 е изключително заразен и се разпространява и в най-изолираните региони на планетата.

Смъртта на мечката през декември беше потвърдена от властите в Аляска. Това е първият случай на полярна мечка, починала след заразяване с вируса. Вероятно мечката се е заразила от трупове на инфектирани птици.

Полярните мечки са застрашен вид. Особено опасно за тях е намаляването на количествата морски лед.

Възможно е да има други нерегистрирани случаи на заразени и загинали от птичи грип мечки, тъй като тези бозайници живеят в отдалечени територии.

Досега има потвърдени случаи на заразени и починали американски черни мечки и кафяви мечки. Белоглави орли, лисици, чайки са сред видовете, чиито представители в Аляска са засегнати от птичи грип през последните месеци.

Даяна Бел, професор по опазване на околната среда от университета на Източна Англия, нарече случаите в Антарктика и Арктика „ужасяващи“. Все повече бозайници умират от птичи грип, а повишаването на случаите сред хищниците показва, че не става въпрос за болест, срещана само при птиците.

Учените предупреждават, че изключително заразният вирус може да причини една от големите екологични катастрофи на съвремието, ако засегне популацията на пингвините.

Екосистемата на полярните региони е уязвима към птичия грип заради множеството видове, които обитават единствено тези ландшафти и които никога досега не са били излагани на заразяване с подобни вируси. Полярните региони са и най-засегнатите от климатичните промени.

Четете още

Избор на редактора