Публикувани са резултатите от матурата в 10. клас

Резултатите от националното външно оценяване за десетокласниците са публикувани на адрес https://infopriem.mon.bg/, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Проверката става с входящ номер и с идентификационен код.

Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература на 10 юни, а близо 51 000 – по математика, на 12 юни.

Тази година тестът по български език и литература съдържаше 21 задачи – с две по-малко от миналата. Както БТА писа на 10 юни, теза на темата „Любов и власт“ по откъс от „Изворът на Белоногата“ писаха десетокласниците, които се явиха тогава на националното външно оценяване по български език и литература. Те трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието „мъртво сърце“ и други задачи.

На изпита имаше и задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика.

По математика тестът беше на 12 юни и се състоеше от 17 задачи, както миналата година. 15 от тях бяха с избираем отговор, а за решаването на останалите две с разширен свободен отговор, учениците представяха в писмен вид необходимите обосновки.

Заради опит за преписване бяха анулирани две изпитни работи – една по математика, и една български език и литература.

Четете още

Избор на редактора