Публикуваха част от жертвите на масовия убиец

В Чешката република е Ден на траур за жертвите на стрелбата във Философския факултет на Карловия университет в Прага по-рано тази седмица. Знамената на сградите на обществените институции бяха спуснати наполовина и към тях бяха добавени черни ивици.

Много предколедни събития бяха отменени, а държавната телевизия излъчи специална програма.

Студентът Дейвид Козак откри стрелба в четвъртък следобед от основната сграда на Факултета по философия на университета, убивайки 14 души и ранявайки 25. Според полицията стрелецът, който законно е притежавал голям арсенал, след това се е застрелял. Смята се, че той е убил собствения си баща преди масовата стрелба в центъра на Прага и е убил мъж и дъщеря му преди седмица, припомня makfax.

Говорителят на полицията Ян Данек потвърди пред iDNES.cz, че оръжието, използвано за убийството на мъж и бебе в гората Клановице, съвпада с това, притежавано от нападателя от Прага.

„Разследването все още продължава. Нищо още не е завършено. Трябва да изчакаме окончателните заключения“, каза говорителят на полицията.

Според местни медии 32-годишен мъж и двумесечната му дъщеря са били убити в гората. Ръководителят на отдела за убийства в Прага Алеш Щрах смята, че убиецът не е имал само една конкретна причина за убийствата, а че това е комбинация от няколко мотива.

Междувременно излизат все повече подробности за жертвите на масовия убиец. Повечето бяха студенти.

Една от жертвите е директорът на Института за музикални науки Ленка Главкова, а за смъртта й съобщиха от ръководения от нея институт.

„По проверена информация от семейството и с тяхно разрешение съобщаваме, че нашата колежка и директор на Института за музика Ленка Главкова не е оцеляла при вчерашното нападение. Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на всички оцелели, преди всичко на семействата“, казаха от Института.

Луцие Шпиндлерова, студентка и редактор на всекидневника Lidové noviny, също беше убита.

„С дълбоко съжаление, въз основа на проверена семейна информация и с тяхно разрешение, съобщаваме, че нашият колега, редактор на Lidové noviny, студентка първа година по чешки език при общуване с глухи и най-вече приятел, Луцие Шпиндлерова, не оцеля вчерашното нападение в философския факултет. Изказваме дълбокото си съчувствие към всички опечалени, особено към семейството. Това е изключително болезнена новина за нас“, пише вестникът.

Третата жертва е Магдалена Кристкова, ученичка от Розток.

„Може би е изучавал комуникация за глухи и е бил на лекция, когато нападателят е влязъл.“ За съжаление нямаше начин да я спасят. Надявахме се, че ще оцелее, но на сутринта пристигна най-лошата новина“, написаха от общината в социалните мрежи.

„Много от вас я познават от училище, от карнавалите и събитията на сдружение „Розточ“, от срещите в „Розточ“. Веселата, мила и изключително способна и активна Майда вече не е сред нас и ще ни липсва. Съболезнования на семейството й и всички нейни близки“, се казва в прессъобщението.

Загина и 20-годишната лекоатлетка Клара Холкова.

„Клара е учила архивистика и бохемистика в Карловия университет. 21 декември 2023 г. беше съдбовен ден за двайсетгодишната спортистка. Моите искрени съболезнования на семейството и всички оцелели и сили да преодолеят това трагично събитие. Клара не само ще бъде записана в историята на цялата чешка лека атлетика, но преди всичко ще остане завинаги в нашите спомени и сърца“, казаха от лекоатлетическия клуб Стара Болеслав.

Студентката Анета Рихтерова също стана жертва на масов убиец. За трагичната й смърт съобщават от Величовската пожарна, в която тя също е членувала.

„Тя беше част от всеки един от нас. Позволете ни да изразим нашето съжаление, искрено съчувствие и да почетем паметта й по този начин. Анета остави следа в сърцата ни”, казаха огнеборците.

Масовият убиец уби и Ян Дласка, експерт по финландска и финско-шведска литература и шведски език.

„Една от жертвите на стрелбата е нашият приятел и страхотен, мил и добър човек Ян Дласк, експерт по финландска и финландско-шведска литература и шведски език. В този труден момент мислим най-вече за майка му“, гласи съобщението за смъртта му в социалните мрежи.

 

Четете още

Избор на редактора