Пускаме Скопие към Европа на 30 юни?

Най-вероятно на 30 юни България ще даде „зелена светлина“ на Северна Македония за стартиране на преговорите с Европейския съюз. 30-ти е и последния ден от председателството на Франция.

Това стана ясно вчера, след като ДПС внесе предложение за решение на Народното събрание, което да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания.

„Има изпратена информация от Министерството на външните работи, с която сме се запознали. Във връзка с това, ние внесохме това предложение в парламента“, каза Карадайъ. По думите му европейското бъдеще на страните от Балканите е, и трябва да е, неотменим приоритет на България.

По-рано вчера ГЕРБ обърна на 180 градуса позицията си за Северна Македония.

“Ако правителството се осмели да внесе в парламента предложение за даването на „зелена светлина” на РСМ и Албания в ЕС, ще има 59 депутати, които ще го подкрепят”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според наблюдатели измисленият скандал с ветото за Северна Македония е бил  използван за атака срещу Кирил Петков и правителството, което вчера падна след вот на недоверие.

В крайна сметка се оказа, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят в парламента френското предложение. Аритметика показва, че техните гласове, както и тези на „Продължаваме промяната“ и ДБ, са достатъчни, за да пуснем Северна Македония за преговори с Европейския съюз.

 

 

Четете още

Избор на редактора