Тръгва автобус-амфибия между Кълъраш и Силистра

Автобус-амфибия ще превозва пътници през река Дунав между Румъния и България. Автобусът е закупен от окръжния съвет на Кълъраш в рамките на проект по програмата ИНТЕРРЕГ Румъния-България V-А.

Това съобщи Богдан Мушат, ръководител на съвместния секретариат в Регионалния офис в Кълъраш за трансгранично сътрудничество за границата Румъния-България, на първата трансгранична конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“.

Конференцията се провежда днес в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в Букурещ, а участниците в Националния пресклуб на БТА в Русе участват във форума онлайн.

Автобусът е на стойност около 900 хиляди евро (4,57 млн. леи) и е закупен от Унгария, където от 2009 г. се движат подобни превозни средства-амфибии в река Дунав и предлагат на туристите атрактивно пътуване, съобщиха румънски медии, когато през ноември миналата година бе направен успешен тест на превозното средство. Според информацията в румънски медии подобен автобус се използва и в Португалия, но в случая на Румъния автобусът-амфибия ще изпълнява ролята на ферибот само за пътници между Кълъраш и Силистра.

Превозното средство е наречено Frog Bus и разполага с 35 места. Автобусът е закупен в рамките на проекта „Подобряване на безопасността на корабоплаване по река Дунав в трансграничния район Кълъраш-Силистра“.

Четете още

Избор на редактора