Писториус излиза предсрочно от затвора

Шесткратният параолимпийски шампион Оскар Писториус ще бъде освободен предсрочно от затвора, съобщи BBC.

Южноафриканецът застреля своята приятелка Реева Стеенкамп с четири изстрела на Свети Валентин през 2013-а, като твърдеше, че я е взел за крадец, криещ се в банята им.

Първоначалната присъда на атлета бе 6 години зад решетките, но през 2017-а тя бе увеличена на 13 години и 5 месеца, което означаваше, че той ще може да излезе на свобода в края на 2026-а.

Тогава съдията нареди, че в края на 2023-а Писториус ще има право на изслушване от комисия, която да вземе решение за предсточното му освобождаване.

Днес комисията излезе с решение, че Писториус ще бъде освободен от затвора на 5 януари срещу гаранция, като първите няколко месеца той ще прекара под домашен арест в дома на чичо си в Претория.

Майката на жертвата изпрати писмо до комисията, в което не обжалва възможността за помилване на Писториус, но подчерта, че с оглед проблемите с гнева на олимпийския шампион, той може да представлява опасност и за други жени в бъдеще.

Писториус излежаваше своята присъда в затвор с лек режим в Претория, като първончално се смяташе, че той ще получи право на изслушване през март тази година, но тогава съдът призна, че е допуснал грешка и изслушването ще бъде едва през ноември.

Южноафриканецът, който навърши 37 преди два дни, е смятан за истински феномен в спорта. И двата му крака са ампутирани под коляното и той бяха с протези, като съумя да спечели две олимпийски титли на 400 метра, две на 200 метра, една на 100 метра и една в щафетата 4х100 метра.

Освен това през 2012-а Писториус се включи в Олимпиадата срещу здрави атлети и дори достигна до полуфиналите на 400 метра, което все още се смята за абсолютно феноменално постижение.

Четете още

Избор на редактора