След 8 месеца арест пуснаха гълъб, заподозрян в шпионаж

Гълъб, заподозрян в шпионаж, беше освободен в Индия. Птицата беше „задържана“ в продължение на осем месеца заради неразбираемо съобщение, завързано на крака му, съобщава ABC News.

Гълъбът беше заловен близо до Мумбай през май миналата година. Към крака на птицата беше прикрепено писмо с китайски букви. Полицията подозира, че подобна гълъбова поща служи за шпионски цели. Оказа се, че птицата няма нищо общо с Китай, а просто е долетяла от Тайван. Местната полиция разрешила гълъбът да бъде предаден на Бомбайското общество за предотвратяване на жестокостта към животните. Лекарите там освободили птицата, след като я прегледали.

Това не е първият случай, в който гълъб е „арестуван“ от полицията. Така през 2020 г. в Кашмир бе заловена птица, принадлежаща на пакистански рибар. Беше проведено разследване, което показа, че гостът, прелетял над контролната линия между Индия и Пакистан, не е шпионин.

По-рано, през 2016 г., индийската полиция „арестува“ гълъб, който беше открит с писмо, заплашващо министър-председателя на страната.

Четете още

Избор на редактора