Путин „всегда готов“, възражда пионерското движение (видео)

Путин спази обещанието си и връща пионерското движение. Президентът намекна, че тази идея е уместна на 19 май, когато беше празникът на руските пионери. През април ученичката от 54 училище „Юрий Гагарин“ в Севастопол Диана Красовска предложи на Владимир Путин да създаде детско движение, което да обедини децата от цяла Русия. Тогава президентът каза, че „трябва да помисли по тази тема“.

Руският самодържец подписа вчера закон „За руското движение на децата и младежите“, а документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.

Предвижда се създаването на руско движение на децата и младежите; определят се неговият правен статут, основните принципи и цели на дейността му, структурата, се казва в анотацията към закона, публикувана на сайта на Съвета на федерацията.

Знаци за милитаризирането на децата в Русия се появиха скоро след идването на Путин на власт, като един от върховете на култа към личността му дойде през 2017 г. с клипа „Дядя Вова, мы с тобой“, в който невръстни хлапета с маниакален пламък в очите се кълнат, че ще умрат за чичо си Вова.

Сред целите на новото (притоплено съветско) движение ще е „насърчаването на държавната политика в интерес на децата и младежта, участието във възпитанието на децата, професионалната им ориентация, организиране на свободното време на децата, създаването на възможности за всестранното им развитие и себереализация, подготовка на децата и младежите за пълноценен живот в обществото“, се казва в придружаващите документи.

Участници в движението могат да стават деца, навършили 6 години, а организацията по тяхното отглеждане и отдих ще се осъществява от пълнолетни наставници.

Новата структура ще бъде създадена на базата на вече съществуващото Руско движение на учениците и редица регионални организации. Може би сред основателите ще бъде движението „Юнармия“, създадено по инициатива на министъра на отбраната Сергей Шойгу през 2015 г.

Заместник-ръководителят на „Росмолодьож“, 42-годишният Дамир Фатахов, е спряган за поста лидер на новите пионери.

Четете още

Избор на редактора