Путин забрани с указ чуждите думи в руския език

На държавните служители в Русия ще бъде забранено да използват повечето чужди думи в руския език, когато изпълняват служебните си задължения, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Новинарските агенции отбелязват, че забраната се въвежда с изменение в закона за спазване на езиковите норми и употребата на чужди думи, подписано от руския президент Владимир Путин, предава БТА.

Поправките в закона, датиращ от 2005 г., имат за цел да защитят и укрепят статуса на руския език, се казва в изявление, публикувано на сайта на руското правителство.

„Когато руският език се използва като език на Руската федерация, не е позволено да се използват думи и изрази, които не съответстват на езиковите норми на съвременния руски език. . .допускат се изключения за чужди думи, които нямат съответни общоприети еквиваленти в руския език“, се казва в изявлението.

Списък на чуждиците, които все още могат да бъдат използвани, ще бъде публикуван отделно. В поправките не се споменава какви ще бъдат санкциите за онези, които не спазват новите законови положения.

Още по темата

Избор на редактора