Путин зове руснаците да имат повече деца

Руските семейства трябва да създават поне по две деца в името на етническото оцеляване на нацията, и три или повече, за да се развива и процъфтява тя, заяви президентът Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Русия претърпя тежки, но неразкрити жертви, откакто преди две години започна война в Украйна, а стотици хиляди хора са напуснали страната поради противопоставяне на конфликта или се страхуват, че ще бъдат мобилизирани да се бият.

Путин заяви пред служителите в завод за танкове в района на Урал, че две деца в семейство е минималният брой, за да запазят народите на Русия своята идентичност.

„Ако искаме да оцелеем като етническа група – добре, или като етнически групи, населяващи Русия – трябва да има поне две деца“, каза президентът.

Ако всяко семейство има само по едно дете, населението ще намалее, каза той. „А за да се разширява и развива, трябва да имате поне три деца.“

Путин се обявява за привърженик на „традиционните ценности“ основани на семейството, нацията и православната християнска вяра, припомня Ройтерс. По време на 24-годишното му управление страната сериозно ограничи проявите на сексуална ориентация и полова идентичност и забрани „ЛГБТ движението“ като „екстремистко“.

Държавното статистическо бюро оцени населението на Русия на 146,4 млн. души към началото на 2023 г., което бележи намаление  от близо 149 млн., колкото е било преди 20 г., уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора