5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Путин назначи наркотрафикант в обществения съвет на Русия

Владимир Путин назначи пилота Константин Ярошенко, осъден на 20 години затвор в САЩ за трафик на наркотици в обществения съвет на Руската федерация, съобщи Комерсант. В указа на президента той е наречен “защитник на правата на човека и обществен деятел”.

Константин Ярошенко се занимаваше с пасажерски и товарни превози в Афрка. През 2010 г. бе арестуван в Либерия и екстрадиран в САЩ. Според следствието той е планирал да достави няколко тона кокаин от Латинска Америка в САЩ през Либерия.

Ярошенко не се призна за виновен, но през 2011 г. бе осъден на 20 години затвор, като бе намерен за виновен за престъпен сговор с цел контрабанда на наркотици. В края на април тази година бе разменен с американския студент Тревър Рийд, осъден на 9 години колония в Русия за атака над милиционери.

През май тази година Ярошенко обяви, че смята да се занимава с обществена дейност. “Настроението ми в момента е да отдам всички свои знания и умения в полза на обществения живот на Русия. За да покажа на американците, че не са прави”, заяви той.

В момента Русия и САЩ преговарят и за размяната на други затворници. Джо Байдън предложи през юли “търговецът на смърт” Виктор Бут, трайно свързан с търговията на оръжие в България за арестувания за шпионство Пол Уилън и олимпийската шампионка Бритни Грайнър, която е зад решетните за използване на наркотици.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини