Путин на среща на върха в Казахстан

Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Казахстан, където ще участва в среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предаде ТАСС, цитирайки съобщение, публикувано на сайта на Кремъл.

Основната програма на форума е предвидена за утре. Програмата включва обсъждане на международния и регионален дневен ред, както и подписване на 24 документа.

Днес Путин ще разговаря с най-малко шестима държавни ръководители, сред които президентите на Турция и Китай, Реджеп Тайип Ердоган и Си Цзинпин. Той ще се срещне също с лидерите на Азербайджан, Казахстан, Монголия и Пакистан.

Утре Путин ще разговаря с изпълняващия длъжността президент на Иран Мохамад Мохбер. Не са изключени и други срещи, съобщиха още от Кремъл.

ШОС е създадена през 2001 г. по инициатива на Русия и Китай, за да гарантира сигурността в Евразия, отбелязва Ройтерс. На миналогодишната си среща на върха, която се проведе във видеоконферентен формат, организацията разкритикува отрицателните последици от „едностранното и неограничено разширяване на глобалните системи за противоракетна отбрана от определени държави или групи държави“, без да спонеме изрично разширяването на НАТО и западната военна помощ за Украйна.

Четете още

Избор на редактора