Путин отстрани Шойгу като министър на отбраната

Владимир Путин смени Сергей Шойгу – дългогодишен министър на отбраната на Руската федерация. На негово място президентът предлага Андрей Белоусов, който досега бе първи вицепремиер, съобщи Ройтерс.

От Кремъл уточниха, че Путин иска Министерството на отбраната да бъде абсолютно отворено към иновации и нови идеи. Затова избира Белоусов.

С указ на президента Шойгу е назначен за секретар на Съвета за сигурност, предаде BBC. Според пресслужбата на Кремъл Путин е подписал указ „За секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация“, с който го назначава. Указът влиза в сила от деня на подписването му.

С друг указ Владимир Путин освобождава Николай Патрушев като секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация „във връзка с преминаване на друга работа“.

69-годишният Сергей Шойгу е генерал, който е министър на отбраната и директор на Съвета на министрите на отбраната на ОНД от 2012 г. Преди това е министър на извънредните ситуации от 1991 до 2012 г. и за кратко –  губернатор на Московска област.

Завършил е Красноярския политехнически институт със специалност „Строително инженерство“. След това работи по строителни проекти из страната в продължение на около десетилетие, израствайки в кариерата си. През 1988 г. Шойгу става функционер на клона на КПСС в Абакан, а след това и на Комсомола. През 1990 г. се премества в Москва, където е назначен за зам.-директор на Държавния комитет по архитектура и строителство на Руската федерация.

През 1991 г. Сергей Шойгу е назначен за ръководител на Спасителния корпус, на който по-късно са възложени допълнителни отговорности и е преименуван на Министерство на извънредните ситуации, което на практика го прави министър. През 1999 г. става един от лидерите на проправителствената пария „Единство“. Същата година е удостоен с най-престижната руска държавна награда – герой на Руската федерация.

Четете още

Избор на редактора