Путин пропуска погребението на Горбачов, графикът му бил претоварен

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на Михаил Горбачов в събота, тъй като работният график, „за съжаление, не му позволява“, заяви снощи неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции, предаде БТА.

Поради тази причина, преди да отпътува на посещение в руския ексклав Калининград, Путин се е простил с последния съветския лидер в Централната клинична болница в Москва и е положил цветя на ковчега му.

Руската държавна телевизия показа как Путин се доближава до отворения ковчег на Горбачов и поставя букет червени рози до него. Той стои за кратко в мълчание и с наведена глава, докосва ковчега, прекръства се и се оттегля.

Горбачов ще бъде погребан на московското гробище „Новодевичие“ редом до съпругата си Раиса след траурна церемония в Колонната зала на Дома на съветите. Там се правеха държавните погребения по съветско време.

Церемонията ще бъде отчасти като при държавно погребение – с почетен караул и прощаване, заяви Песков пред журналисти, но не отговори на въпрос кои елементи на държавно погребение ще липсват.

Решението на Путин да отдаде почит към покойника в болницата, но да не присъства на официалната церемония в комбинация с неяснотата около статута на траурната церемония е отражение на негативното отношение на Кремъл към политическото наследство на Горбачов.

Ако Кремъл бе разпоредил държавно погребение, нямаше как Путин да не присъства. Освен това държавното погребение би задължило Кремъл да разпраща покани до чуждестранни лидери да присъстват – нещо, което също би било проблем поради напрежението със Запада, свързано с войната в Украйна, коментира АП.

Последният съветски лидер почина във вторник вечерта на 91-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

Политическото наследството на Михаил Горбачов в Русия се оценява противоречиво. Макар той да е човекът, позволил свобода на словото, мнозина руснаци го обвиняват за рухването на съветската суперсила и последвалите години на криза.

Четете още

Избор на редактора