Путин: Русия е готова за преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин днес заяви, че Русия би била готова да разговаря с Украйна, САЩ и Европа за бъдещето на украинската страна, ако те искат това, но че Москва ще брани националния си интерес, предаде Ройтерс.

Путин, който изпрати войски в Украйна през 2022 г., многократно е казвал, че е готов да говори за мир, въпреки че западни официални представители твърдят, че той ще изчака президентските избори в САЩ през ноември догодина, преди да положи истински усилия.

„И в Украйна – тези, които са настроени агресивно срещу Русия – и в Европа, и в САЩ. Ако те искат да преговарят, нека преговарят, но ние ще го направим единствено [въз основа на] нашите интереси“, заяви той, цитиран от ТАСС.

„Няма да се откажем от това, което ни принадлежи“, добави той.

Русия контролира около 17,5% от територията, която бе международно призната за част от Украйна след разпадането на Съветския съюз през 1991 г, отбелязва Ройтерс. Руската страна анексира Крим през 2014 г. и миналата година каза, че още четири украински области, които войските ѝ частично контролират, вече са част от Русия. Киев каза, че няма да се успокои, докато последният руски войник не бъде изгонен от Украйна, припомня БТА.

Путин обвини САЩ, че експлоатират Европа за собствените си интереси и каза, че Русия не възнамерява да води война срещу Европа. По думите му членството на Украйна в НАТО „е неприемливо за Русия и след 10 години, и след 20 години“.

Четете още

Избор на редактора