Путин се регистрира за президентския вот

Руският президент Владимир Путин е регистриран като кандидат за президентските избори на 15-17 март, съобщи Ройтерс, като се позовава на Централната избирателна комисия.

Очакванията са, че той ще спечели нов 6-годишен мандат и така ще стане най-дълго управлявалият руски лидер от 18-и век насам.

От началото на войната в Украйна Путин засили репресиите срещу представители на опозицията. Някои негови най-отявлени критици са в затвора, а други избягаха от страната.

Онези, които се кандидатират срещу него на президентските избори, в това число и Борис Надеждин, който е противник на войната, имат срок до сряда, за да съберат необходимия брой подписи в подкрепа на кандидатурата си, уточнява БТА.

Инициативният комитет, който издига Путин, веднага обяви, че предизборната му кампания започва незабавно и ще бъде водена едновременно във всички региони, информира Интерфакс.

Досега ЦИК е потвърдила участието в президентския вот на Леонид Слуцки  от Либерално-демократическата партия на Русия, Владислав Даванков от партия „Нови хора“ и Николай Харитонов – депутат от Комунистическата партия.

Четете още

Избор на редактора