Пуф-паф. Пускат царския влак за Деня на независимостта

Атракционно пътуване с ретро влака „Корона Експрес“ с парен локомотив ще бъде част от честванията, посветени на 115 години от обявяването на Независимостта на България, съобщиха организаторите от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.

Историческата възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона Експрес“ – ретро влак с парен локомотив е част от тазгодишните Европейските дни на културното наследство.

Атракционното пътуване на ретро-влака с парен локомотив, в който са включени вагони от серията „Корона Експрес“ – личният вагон-салон на цар Борис III, на царица Йоана и първокласен вагон-салон ще започне в 9:13 часа на 23 септември по маршрут от гара Горна Оряховица до гара Трявна и обратно.

В 9:15 часа на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд, министър-председателя Александър Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България и обявяването на княз Фердинанд за български цар. Възстановката пресъздава събитията от  22 септември 1908 година, когато  князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, като манифеста за обявяване на независимостта на България е написан на ръка в самия влак.

Историческите събития ще бъдат пресъздадени от актьори на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново и членове на Национален клуб „Традиция“-Велико Търново.

След края на възстановката, в 10,13 часа, ,“Корона Експрес“ ще отпътува към гара Велико Търново, където влакът ще има престой от 47 минути. До 11: 00 часа всички желаещи ще могат да разгледат ретро вагоните и да се снимат с актьори, участници в историческите картини.

Пътуването ще продължи по маршрут гара Дебелец, гара Дряново, гара Царева ливада и Трявна. След четиричасов престой в Трявна в 15:50 часа,, влакът ще отпътува обратно по същия маршрут до гара Горна Оряховица.

Възстановката на гара Трапезица е с вход свободен. Билети за пътуването на ретро-влака могат да се намерят в мрежата на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕААД.

Четете още

Избор на редактора