Първанов: Това не е моята политическа епоха

Президентът Георги Първанов (2002-2012) сподели, че съзнателно е предпочел последните години да е в сянка. В момента предпочита повече да чете, да пътува и да прекарва време със семейството си.

Той направи коментар за политическата ситуация и направените промени в Конституцията и допълни, че е в контакт с всички свои колеги.

“Това е моята активна позиция – да помагам, доколкото мога, на левицата, към която принадлежа. Това беше интересна среща. Събраха се над 500 души от цялата страна – от БСП, от „Левицата“ и други леви организации. Не мога да се ангажирам с прогноза какво ще се случи с тези хора. Да не стане така, както с всички нас”.

Георги Първанов допълни, че не би се върнал към активна политика.

“Това не е моята политическа епоха. Тези политически средства, които виждаме, не са тези, с които по мое време се боравеше. Дори и с Иван Костов, с когото сме имали непримирими отношения в политиката, отношенията ни бяха легитимни. Както се казва в казармата – той биеше опозицията по устав. Сега няма никакъв ред, така че без мен“, категоричен бе Георги Първанов пред bTV .

„Не успяха да си разделят баница и затова сглобката се разсъхна по такъв неприятен начин. Случаят с митниците показа, че върви непрекъснат процес за преразпределение. Борбата за Министерството на външните работи започна още преди разпадането на коалицията. Тази борба не мога да си я обясня на базата на моя опит в предишните години. Сигурно сегашните партии искат да имат един лост повече да се докарат пред своите западни партньори. Други обяснения нямам. Може би искат да заличат някаква следа“, коментира той.

За Главчев и служебната власт

За поста служебен премиер, който заема Димитър Гавчев, Първанов каза, че няма обяснение защо той желае да бъде и външен министър.

“При цялото ми уважение към него, защото сме били опоненти в политиката, не е готвен за такава длъжност. Аз не бих могъл да бъде външен министър и си го казвам. Той сигурно има друга амбиция”.

Първанов допълни, че Стефан Димитров, който е назначен за външен министър, е много добър професионалист и отношението към него в момента е обидно. Допълни, че Димитров е от българските дипломати, които изнесоха преговорите с ЕС и НАТО. “Познавам много външни министри. Нека оставим на дипломатите да правят дипломацията”, допълни Първанов

„Във всеки случай премиер да бъде и министър на външните работи би показало дефицит на дипломатически кадри, което със сигурност не вярно. Това не е теза, която можем да приемем. Премиерът Димитър Главчев не може да намери решение в сложната ситуация, в която се намира в отношенията си с партиите от сглобката и в отношенията си с президента. Не искам да се поставям на мястото, на който и да е служебен премиер след промените в Конституцията“.

За ДПС

“Не беше лесно през 2005 година да събереш на една маса Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това се случи и се случи трайно. Четири години тази коалиция беше бетон. Защо трябва да има управление без ДПС? Те са един сговорчив партньор. Аз навремето подадох ръка към ДПС. Водихме диалог и се разбрахме. ДПС са предсказуем партньор в управлението. След това се случиха доста неща. Върху ДПС се стовариха доста съмнения, които някой иска да скрие със скрито контактуване. По-добре нещата да се извадят наяве и да се покажат на хората. Лично аз съм резервиран към санкцията срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски“. Ако някой е сгрешил и е стъпил накриво, нека българската съдебна власт и прокуратурата да му търси сметка, каза още президентът.

Четете още

Избор на редактора