Първата жена президент на С. Македония полага клетва

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова ще положи днес клетва пред парламента на страната, с което официално ще встъпи в длъжност

Гордана Силяновска – Давкова ще е шестият президент на страната и първата жена, избрана на този пост. Тя спечели вота за държавен глава с 561 хиляди гласа срещу опонента си Стево Пендаровски, който получи подкрепа от над 251 хиляди души. 70-годишната университетска преподавателка по правни въпроси и депутат от ВМРО-ДПМНЕ обеща да бъде президент на всички граждани.

Силяновска определя себе си като борец за справедливост и застъпник на позицията за повече жени на ключови места в политиката. Даде заявка да води външна политика, насочена към регионалното сътрудничество и да разговаря с България за по-различна интерпретация на преговорната рамка за бъдещото присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

За конституционните промени, свързани с включването на българите в Основния закон на страната, които са условие за начало на преговорите между Скопие и Брюксел, Гордана Силяновска е на мнение, че няма нужда статутът на българите да се споменава в конституцията, защото според нея правата им и в момента са гарантирани, но допълни, че промените в основния закон  се решават от парламента.

Мандатът на настоящия държавен глава Стево Пендаровски изтича днес, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора