Първа загуба за Нургюл в Торонто

Нургюл Салимова допусна първа загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените в Торонто.

В партия от третия кръг българката загуби с черните фигури от индийката Вайшали Рамешбабу след 33 хода игра. По този начин 20-годишната Салимова остава с една точка в актива си.

22-годишната Вайшали и Салимова, които са двете най-млади участнички при дамите, разиграха класическия вариант на Руска партия. Срещата се движеше изключително бавно, като за първите три часа от нея двете изиграха само 18 хода. Вайшали обаче първа се реши на по-смели действия и това и донесе дивиденти.

На 14-ия ход индийката жертва коня си на f7. Жертвата не беше некоректна, но и не даде позиционно предимство на Вайшали. Салимова обаче не разчете ситуацията и направи два последователни слаби хода, които превърнаха позицията и от напълно равна в загубена. Вайшали остана с четири пешки в повече на дъската в навлизането в ендшпила и българката не видя никакъв смисъл да се съпротивлява повече.

Според специалисти в древната игра Нургюл е направила груба грешка в сложна,но защитима позиция. Освен това е изразходвала цял час за първите 15 хода, от които 10 са теоретични.

Стискаме палци за Нургюл. Загубата не е фатална, турнирът е дълъг и тепърва ще се случат много неща. Успех и късмет, написа в Х Силвио Данаилов, мениджър на двама световни шампиони.

В неделя е четвъртият кръг на Турнира на претендентките. В него Салимова ще играе с белите фигури с другата индийка – Хумпи Конеру. До момента 37-годишната Конеру има три ремита и 1,5 точки в актива си.

Лидер в класирането е китайката Тан Джонги, която е с 2,5 точки. Победителката в турнира ще играе за световната титла с китайката Дзю Уъндзюн, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора