Първа копка на магистрала Русе – Велико Търново

Церемония за символична първа копка даде началото на изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“.
В церемония за първа копка на трасето с дължина близо 133 км, която се проведе в близост до пътя Бяла – Ценово, участваха премиерът Николай Денков, регионалният министър Андрей Цеков. зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, както и членът на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, депутати, кметове от региона, представители на строителя и надзора.
При подходящи метеорологични условия строежът на магистралата от Русе до Велико Търново може да започне още утре и сроковете за строителството ще бъдат спазени, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков:
„Срокът е пет години, след като бъдат издадени разрешенията за строеж, а иначе разрешение за строеж за цялото трасе на магистралата в първите два участъка трябва да има след април следващата година.
 
Теренно, проектно и финансово е абсолютно обезпечено изграждането. Ако времето е хубаво, меко като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи.
Ако паднат снегове, разбира се, ще се поднови през пролетта.
В началото на следващата година ще обявим обществената поръчка за третия участък от Бяла до Велико Търново, тоест до Дебелец“, посочи министър Цеков.

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук-нататък, заяви премиерът Николай Денков.

Пет години след обявяването на всички разрешителни за строежа, автомагистралата между Русе и Велико Търново ще бъде завършена, тъй като има финансова обезпеченост за нея, увери премиерът и подчерта значението на магистралата за транспортната свързаност:

„Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север.

Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море нагоре към Румъния, към Молдова, към Украйна.

Русе е в средата на тази карта, когато погледнете как да развием пристанищата от Бургас, Варна и да използваме Дунавската магистрала към западните държави, така че изведнъж перспективата става много различна“, посочи още премиерът.

Във връзка с това Денков изтъкна, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци.

В ход са процедури по проектиране на още скоростни отсечки в Северна България, които да помогнат за възраждането на тази част от страната, в която няма нито една магистрала на този етап.

Четете още

Избор на редактора