Първа спасителна мисия на въздушната линейка

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

По сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха е изпратен медицинският екип д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев. Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7:30 часа.

Хеликоптерът е излетял в 8:02 часа, а в 8:45 спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9:17 часа. В 9:42 часа хеликоптерът каца в МБАЛ-Шумен, за да транспортира пациента до София.

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ – Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. Оттам е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия.

От МЗ припомнят, че са изпълнили всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха. Още през изминалата година 100 медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

На 17 май т.г. служебният здравен министър Галя Кондева заяви, че до края на май се очаква да бъде завършено лицензирането на медицинските екипи и да има възможност за извършване на полети с хеликоптер от системата за спешна помощ по въздух.

Четете още

Избор на редактора