4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Първа смъртна присъда в Иран на протестиращ

Иран издаде първата смъртна присъда на протестиращ след началото на демонстрациите, стартирали в средата на септември след смъртта на Махса Амини. Това съобщи уебсайтът на съдебната власт Mizan Online, цитиран от БГНЕС.

Обвиняемият беше осъден в съд в Техеран на смърт за престъпленията „подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред, събиране и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност и враг на Бога“.

Припомняме, че враг на Бога – или “мохареб” – е един от основните етикети, които режимът на върховния водач Али Хаменей поставя на протестиращите.

Смъртната присъда идва само дни след като над 200 ирански депутати призоваха съдебната власт да започне да издава такива срещу арестувани демонстранти.

Друг съд в Техеран осъди петима души на затвор между 5 и 10 години за „събиране и заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред“. Всички осъдени могат да обжалват присъдите си.

Десетки хора, главно демонстранти, но и служители на сигурността, бяха убити по време на протестите, които властите определиха като “бунтове”.

По-рано съдебните власти съобщиха, че са обвинили над 750 души в три провинции за участие в подобни инциденти. Повече от 2000 души вече бяха обвинени, почти половината от тях в столицата Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, според данни на съдебната власт.

Протестната вълна се надигна заради смъртта на Махса Амини в полицейския арест на 16 септември – три дни след задържането й. Етническата кюрдка бе арестувана, защото не носила забрадката си според ислямския канон.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини