Първата реколта от череши на нашия пазар тази година е от оранжерия, но цената удари 50 лв. за килограм. Собственикът на оранжерията от близо 3 декара е Коста Петров, председател на сдружението “Българска праскова” в Сливен. Миналата година брането започна в края на април и цената на едро беше 32 лв. за килограм.
“Винаги в това време на годината тръгват с такава цена. Имаше и за 297 лв. за килограм испански череши. Това са единични количества, които идват от някое дърво или оранжерия. Интересното е, че се продават”, коментира пред “24 часа” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
“Не препоръчвам хората да си правят експерименти, не трябва да се стимулира спекулата, няма какво толкова да струва 50 лв. Въпросът е, че като цяло българска череша няма да има. Над 90% от реколтата ни е засегната и там, където има производство, ще е много малко и на много по-висока цена от миналата година”, казва той. В това е убеден и Мирослав Черников, член на УС на Съюза на дунавските овощари.
“Ако изобщо има някакви череши на пазара, ще бъдат скъпи, в околните страни също са поскъпнали доста, а те имат и закони, според които могат да изнасят едва тогава, когато задоволят първо техния пазар, така че и вносът ще бъде малко и скъп”, коментира Черников.