Първият човек, обиколил Луната, загина в катастрофа

Американският астронавт Уилям Андерс, който обикаля Луната с космическия кораб „Аполо 8“ и прави една от най-известните снимки в космоса, почина на 90-годишна възраст след катастрофа със самолет.

Според официални данни самолетът му се е разбил във водата северно от Сиатъл, щата Вашингтон, съобщи Би Би Си.

Синът на Андерс Грег потвърди, че баща му е пилотирал малкия самолет и че тялото му е било открито в петък следобед.

„Семейството ни е съсипано. Той беше страхотен пилот, ще ни липсва“, се казва в изявление на семейството.

През 1968 г. Андерс е пилот на лунния модул на мисията „Аполо 8“ – първият космически кораб с екипаж, достигнал Луната. Той е автор на емблематичната снимка „Изгревът на Земята“ – едно от най-известните изображения на нашата планета от космоса.

Снимката е направена в навечерието на Коледа. На нея е запечатана Земята, която се издига над хоризонта на безжизнената лунна повърхност.

По-късно Андерс нарича тази снимка своя най-значим принос към космическата програма.

Националният съвет по безопасност на транспорта на САЩ съобщи, че самолетът Beechcraft A45, управляван от 90-годишния Уилям Андерс, се е разбил около 11:40 ч. местно време (21:40 ч. българско време). Той е паднал във водата на около 25 метра от брега на остров Джоунс.

На видеозапис се вижда как пилотът се опитва да избегне сблъсъка в последната секунда, след което самолетът се разбива във водата, избухва в пламъци и се разпада.

Четете още

Избор на редактора