Бебетата на татко Гроздан проплакаха в скута на заместника му

Пътните „бебета”, както нарицателно нарекоха пътните фирми, които искат пари за поддръжка и ремонт от държавата, пак поискаха средства от Министерство на строителството и благоустройството. Тези теми обсъди заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ивайло Стайков с представители на Българска браншова камара „Пътища“ на среща в министерството, съобщиха от ведомството. Инж. Стайков замества вицепремиера в оставка Гроздан Караджов до края на седмицата. Срещата този път е била по инициатива на инж. Стайков, за да запознае фирмите със спешните задачи за седмицата.

Очаква се регионалната комисия в парламента да разгледа окончателния доклад на междуведомствената работна група, която провери възложените дейности от Агенция „Пътна инфраструктура“ по договорите за текущ ремонт и поддръжка. Настояването на зам.-министър Стайков, с подкрепа на министър-председателя Кирил Петков, е безспорните възлагания за текущ ремонт и поддръжка да бъдат разплатени веднага. Предстои да се изясни каква точно сума трябва да бъде разплатена на пътните фирми. Според решение на Народното събрание от април,тази година разплащането трябва да стане след доклад на регионалната комисия и гласуване в зала от парламента.

Пътните фирми настояват да отпадне срокът 30 септември от решението до който АПИ може да прави възлагания по старите договори и пътните фирми трябва да завършат всички започнати, но незавършени от миналата година обекти.

Зам.-министърът съобщи, че възможно най-скоро Народното събрание (НС) ще разгледа индексацията на договорите в строителството. „Имаме инструкции от премиера да намерим инструмент как това да се случи успешно. Ще положим усилия необходимите законодателни промени да бъдат гласувани в зала“, обясни Стайков. Той пое ангажимент да обсъди темата и с Камарата на строителите в България, които активно участваха в разработването на методика за индексация.

Другата тема, която трябва да бъде разрешена бързо, е свързана с конкретни възлагания от „Автомагистрали“ ЕАД по инхаус договорите за изработка, доставка и монтаж на греди и плочи за магистрала „Хемус“. По настояване на зам.-министъра „Автомагистрали“ ЕАД ще изиска от пътните фирми точни сметки за тези елементи, за да могат да бъдат разплатени. Проблемът е, че част от тези греди вече са монтирани в строителството на „Хемус“ и за тях има срок от 6-8 месеца, в които трябва бъдат натоварени, иначе стават негодни и трябва да се разрушат. „По мое лично настояване имаме разрешение от премиера да намерим решение“, обясни Стайков.

Зам.-министърът съобщи на бизнеса, че по-късно днес в Министерски съвет има среща с екипите на регионалното и на екологичното министерства, на която ще се обсъждат проблемите с големите пътни проекти като магистрала „Струма“, „Европа“, „Русе-Велико Търново“ и тунела под Шипка. „За строителството на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле трябва да се намери приемливо решение и за двете страни“, заяви инж. Стайков.

Четете още

Избор на редактора