Работници от „Лукойл“ блокираха изхода на Бургас

Работници от нефтената рафинерия „Лукойл Нефтохим“ блокираха движението при изхода на Бургас в посока София заради искането за отмяна на дерогацията за руски петрол. Опасенията им са свързани със сериозни трудности в работата на предприятието и дори неговото затваряне, ако се стигне до забрана за внос на основната суровина от Русия.

Хиляди членове на Синдиката на нефтохимиците „Лукойл„, както и работещи в други дружества, обслужващи рафинерията в Бургас, се събраха, за да изразят позицията си, като издигнаха плакати. Предвиденото е протестната демонстрация да продължи до 12:00 часа. От Областната дирекция на МВР в Бургас съобщиха, че пътуващите към София могат да използват обходния маршрут през мол „Странд“. Алтернатива за влизащите в областния център е Северният обход.

От синдикалната организация на нефтохимиците обявиха, че протестните действия се предприемат предвид изказваните в общественото пространство неверни твърдения относно работата и бъдещето на рафинерията, с което се поражда напрежение и несигурност за работните им места. Основна причина за протеста им е изразеното намерение за предсрочно прекратяване на дерогацията за преработване на руски петрол. Синдикалистите са на мнение, че това поставя сериозен риск пред нормалната работа на предприятието и загуба на работни места поради липсата на достатъчно резервоарни вместимости, вследствие на вмененото задължение за 100-процентно количествено съхранение на петролните запаси на територията на завода.

„Работим вече 60 години. Темата с дерогацията е наше основно притеснение. Не може някой днес да се събуди и да каже – днес има дерогация, утре няма. Има си закони. Законът, който беше приет от Парламента, дава право заводът да работи до октомври месец и то по план, направен от Правителството. Ние спазваме този план и всички закони, такова уверение имаме от нашето ръководство. „Лукойл Нефтохим Бургас“ е дом за нашите семейства. И още нещо – дерогацията е позволена в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватия. Още през юли, унгарският президент каза, че най-вероятно ще поискат увеличение за тяхната страна на дерогацията. Към тях се присъедини и Словакия. Само тук дерогация е мръсна дума. Само у нас явно не искаме цените на горивата да бъдат на това ниво, а в пъти повече“, казаха от Синдиката на нефтохимиците „Лукойл“ по време на протеста.

От там обявиха и конкретни искания към изпълнителната и законодателната власт. На първо място настояването им е да се прекрати практиката за приемането на прибързани закони, възпрепятстващи работата на рафинерията в Бургас, както и списването на такива „на коляно“. От синдиката настояват за провеждането на обществени обсъждания при изготвянето на дългосрочни регулации за сектора.

Четете още

Избор на редактора