Президентът вика партиите за консултации в петък

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии в 49-то Народно събрание на 5 април от 9:30 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В консултациите ще участва и кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев. Срещите са в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията. Според този текст президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

На 30 март президентът възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, подчерта държавният глава и заяви, че нито директно, нито косвено ще участва в съставянето на правителство.

Димитър Главчев днес заяви, че ще бъде готов със състав на Министерския съвет до края на деня. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Четете още

Избор на редактора