Радев пак критикува управляващите. Сега за Шенген

Преди заминаването си за Косово, където отива по покана на президента Вьоса Османи, държавният глава Румен Радев отправи обвинения към управляващите заради Шенген и заяви намерението си да наложи вето върху промените в Конституцията. Върху бюджета обаче вето няма да има.

Президентът Румен Радев призова управляващите до края на годината да гарантират пълноценното приемане на България в Шенген,  въпреки че с въвеждането на по-висока такса за транзита на природен газ през страната ни, която след това отмениха, са изгубили два месеца.

Промените в Конституцията президентът коментира така: „Мнозинството или не осъзнава в какви рискове ни вкарва, или прави тези промени за конкретни хора. Необходими са комплексни мерки, с които да се приобщават сънародниците ни зад граница“.

Президентът каза, че няма да налага вето на Бюджет 2024. Той е подписал указа за отпадане на вноската за транзита на природен газ през България, с което по думите му пада преградата, която правителството и парламента издигнали по пътя ни към Шенген.

Осъзнаването на нелепата, според президента,  политика на управляващите, която декапитализирала „Булгартрансгаз“ и ни злепоставила като ненадежден партньор в Европа, не е в резултат на самоосъзнаване, а в резултат на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария. Радев заяви, че управляващите дължат обяснение за ощетяване на националния интерес.

„Призовавам управляващите, въпреки че загубиха два месеца с тази преграда, която сами издигнаха, поне в оставащите дни до нова година, да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген и съвсем доскоро лидерите на Продължаваме промяната и Демократична България се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далеч от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията“.

С промените в Kонституцията управляващите изпълняват сценарий, смята държавният глава.

„В злополучения запис на Продължаваме промяната, който много бързо се забравя. Явно апетита им за власт не се побира в конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана“, коментира той.

За промените в конституцията президентът ще сезира Конституционния съд. Радев напомни, че служебното правителство е успяло да постигне конкретен ангажимент за членството ни в Шенген през октомври.

Четете още

Избор на редактора