Радев връчва мандата на 15 май, очаква правителство

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет идния понеделник, на 15 май. Това обяви самият той пред журналисти, след като поднесе цветя на Паметника на Незнайния воин за 9 май.

Радев посочи, че е логично правителство да се сформира още с първия мандат, защото тогава вероятността е най-голяма. И коментира, че не е добре партиите да обвързват политическия процес в момента с местните избори.

В коментар на опцията за евентуален експертен кабинет президентът призна, че около такава формула към момента има неяснота. „Големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад него“, смята Радев.

Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, допълни още президентът, като заключи, че депутатите се опитват да вържат ръцете на служебния кабинет, като го оставят без приет бюджет.

Той отново припомни, че рискуваме приемането на много важни закони и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, ако не успеем да съставим редовно правителство, пише дир.бг.

„Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. Това означава България да загуби не просто пари, а възможност за ускоряване на реформата и модернизацията в страната“, коментира президентът.

Според него, ако стигнем отново до предсрочни избори, „големият риск е от още по-малка избирателна активност и това означава вече много ниска представителност“ в парламента.

До момента НС не е произвело никакъв резултат, абсурдно е народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили нито един от своите ангажименти, коментира президентът Радев за опцията предсрочен вот.

Попитан за размяната на задочни реплики между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов по повод покушението и дали децата са били в колата, или не, президентът отказа да коментира в детайли.

„Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно час по-скоро да се установят както извършителите, така и организаторите. Има нещо по-важно от самия инцидент – това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с корупцията“, заяви Румен Радев и визира редица сигнали на служебната власт, които обвинението е оставило без реакция.

Според него това е много по-тревожно от това посегателство над главния прокурор.

Четете още

Избор на редактора