Радев връчва на ГЕРБ-СДС първия мандат за кабинет

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група – ГЕРБ-СДС, в 9:00 часа днес, съобщиха миналия петък от прессекретариата на държавния глава.

Според Конституцията президентът, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато в седемдневен срок той не успее да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

На 24 юни започнаха консултациите при президента Радев за съставяне на правителство. В рамките на три дни държавният глава проведе срещи с всички парламентарно представени партии за съставяне на бъдещ кабинет.

Правителство на малцинството, програмен и експертен кабинет бяха сред предложенията на парламентарните сили, лансирани на разговорите.

ГЕРБ -СДС носят отговорността си и ще предложат правителство на малцинството. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко пред журналисти. Той беше категоричен, че кабинет може да се случи само с първия мандат.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите посочи, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите. От Движението поискаха държавният глава да бъде медиатор в преговорите между политическите сили.

Непроменените си приоритети и заявката да са твърда евроатлантическа, антикорупционна опозиция потвърдиха ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). На въпрос дали биха се обединили с „Възраждане“, председателят на парламентарната група Николай Денков посочи, че ПП-ДБ не виждат как биха могли техните приоритети да бъдат развивани заедно с „Възраждане“.

Ако не бъдат изпълнени първият и вторият мандат, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази готовността на партията да поеме третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС.

От „БСП за България“ изразиха готовността си, ако се стигне до трети мандат, да участват активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство. Изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров потвърди, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той поясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа криза, като единствения възможен изход за излизане от нея и връщане на доверието на гражданите.

Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост и липсва пряката отговорност, смята председателят на ПГ на „Величие“ Николай Марков. По думите му най-близо до „Величие“ е идеята за програмно правителство с ясни цели и задачи.

Четете още

Избор на редактора