Радев връчва третия мандат на ИТН в 11 часа

Днес в 11 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“. Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това обявиха в съобщение от президентството в 8 часа днес.

Ако ИТН вземат третата папка, в Конституцията не е посочен срок, в който трябва да върнат мандата на държавния глава – изпълнен или не.

Спекулациите на кой ще бъде връчен третият мандат се обсъждаха вчера в парламента. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира, че от групата биха върнали евентуален трети мандат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че нейната партия няма да го приеме и поиска избори две в едно.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обаче бе на обратното мнение – той не само каза, че ще вземе мандата, а е готов със структура на правителство.

Първият мандат бе върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде заявление за отказ от съставяне на кабинет и обяви край на преговорите с ПП-ДБ. От коалицията на Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов отказаха съставяне на кабинет с втория мандат и също поискаха избори две в едно, за да се спестят 100 млн.лв.

Четете още

Избор на редактора