Радев връчи на Главчев мандат за правителство

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

Държавният глава определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията. След промените в Конституцията за служебен премиер президентът може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

„Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, аз ще Ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерски съвет. Тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на задължителните консултации“, каза президентът.

„Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили -от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото“, каза Димитър Главчев.

„Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. При съставянето на кабинет ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно, добави кандидатът за служебен премиер. Преди осем месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм проявил някакво пристрастие. Смятам да продължавам в същия дух“, каза още Главчев.

Четете още

Избор на редактора