Радев във Вилнюс за срещата на Инициативата Три морета

Президентът на Република България Румен Радев пристига днес в литовската столица Вилнюс на работно посещение в рамките на деветото издание на срещата на върха на Инициативата „Три морета“.

Тя е политически проект, към който са се присъединили тринадесет държави от ЕС –  България, Австрия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия и Гърция.

Домакин тази година е президентът на Литва Гитанас Науседа. Според неговото изявление по повод ротационното председателство на страната му в сайта на инициативата на срещата днес акцентът ще бъде върху Украйна, която е асоцииран член на проекта заедно с Молдова.

Успоредно със срещата на върха във Вилнюс, която ще бъде в Двореца на великите маркизи в центъра на Вилнюс, ще се състои и бизнес форум с участие на представители на български компании.

Президентът Радев бе домакин на шестото издание на инициативата в София през юли 2021 година, когато България бе ротационен председател на инициативата за въпросната година, припомня БТА.

По инициатива на държавния ни глава по време на срещата в София в „Три морета“ се постави акцент върху науката, изследователската дейност и иновациите. През 2021 година в София започнаха дискусиите за създаване на още един фонд към „Три морета“, насочен към инвестиции за подпомагане на развитието на иновативни компании.

Четете още

Избор на редактора