Радев ги пришпори от Мадрид – връчва мандата утре в 17. Няма 6-5, мирише на 7/8

От далечен Мадрид дойде експресна депеша: президентът Румен Радев ще връчи мандат на кандидата за министър-председател на ПП утре в 5 следобед. Точка по въпроса.

Така настоящият президент постъпи като ротен старшина, който строява бойците от N-ското поделение и заповядва с метален глас: „Утре точно в 5 нула нула пред артелното! Строени, избръснати, с прани гащи и чорапи! Въпроси? Няма! Разотивай се от плаца!“ Този подход на казармен жаргон се нарича „юркане“ и о.з. генералът със сигурност го знае.

Въпроси има, за отговори няма време. Например: защо трябваше мандатът да се връчи точно утре в 5 нула нула следобед, след като в Конституцията не се посочва в какъв срок (след провеждане на консултации с парламентарните групи) президентът следва да го връчи?

Според юристи липсата на краен срок дава възможност на държавния глава да съобрази политическата обстановка и да прецени сам кога е най-разумно да упражни правомощието си, за да гарантира неговата ефективност.

Исторически погледнато, президентът упражнява своето правомощие в кратък срок. Стимулът за това е търсене на стабилност, която може да се осигури преди всичко от редовно избрано правителство.

Дали стабилността на държавата България щеше да бъде нарушена, ако мандатът беше връчен в понеделник? Дотогава оплелите се в интриги БСП и „Продължаваме промяната“ можеше да смогнат да се разберат кой кого и защо. Сега се налага да го направят за малко повече от ден. Което значи да търчат като спешени кавалеристи по жълтите павета и да се тресат от нервно напрежение през единствената останала им за размисъл нощ. А в същото време посланик Митрофанова да се смее радостно на хаоса, който успя да причини с подкрепата на вярната БСП.

Ясно е, че нищо не е ясно към четвъртък по обед.

Ще предложат ли от ПП набързо друг кандидат за премиер, за да се върне Нинова в преговорите? И какви преговори ще са това, след като трябваше да се преговаря за политики, а не за личността на Кирил Петков.

Иначе се знае, че след като имагинерният все още кандидат за премиер получи мандата утре в 5, „Промяната“ имат 7-дневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят или той не бъде одобрен от парламента, конституционната процедура предвижда следващият мандат да отиде при коалицията на ГЕРБ-СДС – като втора по численост партия в Народното събрание. Те вече заявиха, че ще го върнат обратно. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третия мандат на партия по негова преценка.

На път да се сбъдне прогнозата на ekspresso.bg, че въпросният трети мандат ще отиде в едно мрачно студио, където мрачни личности щракат с пръсти в 7/8 ритъм?

Четете още

Избор на редактора