Радев: Единствено държавата трябва да издава учебници

Само единствено държавата трябва да издава един учебник за всеки клас. Това каза държавният глава Румен Радев в Българската академия на науките (БАН) след прожекцията на документалния филм „Девет глътки свобода“, посветен на избухването на Априлското въстание.

Крайно време е да се съберем, да седнем на голямата маса, да видим какво ще правим с българските учебници – по български език и литература, история и география, каза още президентът.

Румен Радев даде пример с Новоселското въстание, за което се разказва в документалния филм, и посочи, че липсва в учебниците по история. Тези събития като Новоселското въстание не са големи по мащаб, но е необхватен духовният им мащаб, отбеляза президентът.

Историческата памет е силна тогава, когато се крепи на истината, изтъкна Радев. Той отбеляза, че филмът поражда много въпроси за силата на идеята. Коя е тази идея в момента, която да ни накара да излезем от нашия комфорт и да мислим много по-глобално, много по-напред и най-вече да се обединим зад нея? Има ли такава идея, попита Радев.

Държавният глава посочи, че стратегическите цели пред страната ни са много и важни. По думите му залагаме големи цели, когато днес говорим за Шенген, за еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), но изтърваваме най-важното – залогът за бъдещето на България. Нашите млади хора и децата, добави той.

Можем ли изобщо да говорим за национално обединение, ако няма около какво да се обединяват децата още от училищната скамейка. Ако те не се възпитават в дух на национални ценности и идеали, любов и лоялност към България, изтъкна още президентът.

Той засегна още и темата за това дали могат нашите деца „да устоят на съблазните и натискът в глобален аспект, ако българските автори продължават да отпадат, ако историята ни продължава да се пренаписва и постепенно да гасне под системния натиск на нихилизма, подхранван, не само отвъд, а и от вътре“.

Радев каза още, че идеята за национално единение започва от учебниците – „започва от най-ранна детска възраст“.

Четете още

Избор на редактора