Радев и Главчев на церемонията за Деня на Европа

Церемония по издигането на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа се състоя пред президентската институция, съобщи БТА.

На нея присъстваха държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер и външен министър Димитър Главчев, кметът на София Васил Терзиев, министри и представители на парламентарно представените политически формации.

Знамето на ЕС беше издигнато под съпровода на „Ода на радостта“, а след това прозвуча химнът на България.

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. В България се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

В Европа се чества от 1986 г. съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия, от 28-29 юни 1985 г.

И тази година страната ни ще отбележи Деня на Европа с редица събития.

Четете още

Избор на редактора