Радев и Костадинов в спор за референдума за лева

Президентът Радев и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов влязоха в словесен спор по време на консултациите преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Темата бе референдума за запазване на българския лев, а Костадинов обвини държавния глава, че не е защитил българския народ, съобщава Фокус.

„Вие самият също имате вина, че ситуацията в държавата е такава. Миналата година беше погазен тежко най-демократични порив на българите след 1989 година. Желанието за провеждането на референдум за запазване на българския лев беше тежко погазено“, заяви Костадинов.

„Вие трябваше да застанете в позиция на защита на българския народ, а вие не го направихте“, добави той.

Президентът отговори: „Абсолютно невярно. Аз ще ви призова да не надъхвате и вашите горещи привърженици по тази тема за вина на президентската институция. Аз се ръководя само и единствено от Конституцията, каквато и да е тя. Каквато вие я направите в парламента, аз я изпълнявам. Но бе решение на Народното събрание аз не мога да разпиша указ за провеждането на референдум“.

След това Костадинов заяви, че той и парламентарната му група вече не вярвали нито в Конституционния съд, нито в президентството.

Четете още

Избор на редактора