Радев: Край на един провален политически експеримент

Президентът Румен Радев разкритикува сглобката ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС на влизане в парламента днес преди да се закълне служебният кабинет с министри, посочени от премиера Димитър Главчев.

Той бе придружен от вицепрезидента Илияна Йотова и направи коментар пред медиите. В него похвали ДАНС и критикува както главния секретар на МВР Живко Коцев, така и посочения за вътрешен министър Калин Стоянов.

Радев посочи, че е издал указа за служебно правителство, с което по думите му „слага се край на един провален политически експеримент – „сглобката“.

„Когато давах мандат за кабинет на Николай Денков – го призовах да не го реализира. Въпреки това правителство беше създадено и то се провали, последваха взаимни обвинения между партньорите. Това обаче не ги разтоварва от отговорност“, каза Радев. Той поиска българите да гласуват на идващите избори и техният глас да бъде чут.

„Сега страната ще се управлява от правителство, начело с Димитър Главчев. Нека да е ясно – този служебен кабинет се създава по новите предложения в Конституцията, с които партиите от сглобката искаха да отнемат правомощията на президента от служебното правителство. За разлика от всички служебни правителства – в това не съм се бъркал по никакъв начин в кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия“, категоричен бе Радев.

Той коментира въпроси на медии за подадената и оттежлена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев и протестите срещу вътрешния министър Калин Стоянов.

За последния Румен Радев бе категоричен, че протестите срещу него идвали от партиите, които направили промените в Конституцията.

„Мръщят се на това, което направиха“, каза той. За Калин Стоянов държавният глава посочи още, че ако е имал правомощия – нямало да го назначи за вътрешен министър.

Президентът похвали Петър Тодоров като главен секретар – за неговата почтеност, но критикува Живко Коцев: „Ако е имало натиск върху главния секретар на МВР, да се провери дали е свързан с контрабандата. Колкото и Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов да си затварят очите за фактите около главния секретар на МВР Живко Коцев, престижът за ведомството е накърнен. Връзки между главния секретар на МВР и контрабандисти е подигравка с държавността… Какъв главен секретар си, ако не знаеш от кого получаваш скъпи подаръци и влизаш гол в сауната“, коментира той.

„Странното е, че ПП-ДБ управлява с ГЕРБ-СДС и ДПС, а не спряха да говорят, че аз изневерявам на българската демокрация с ГЕРБ и ДПС. Извинявайте това е безочие“, добави Радев.

В заключение той поздрави директора на ДАНС Пламен Тончев за смелостта „да бръкнат в най-високите управленски нива“.

Четете още

Избор на редактора