Радев: Недопустимо е на Трети март да се веят чужди знамена

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си, каза президентът Румен Радев в словото на тържествената заря в чест на Освобождението.

Тържествената заря-проверка по случай националния празник на България се проведе в София. Кулминацията на тържествата бе на площад „Народно събрание“.

Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката – тя е идентичност, опит и вдъхновение, заяви президентът Румен Радев в речта си.

Ето и цяла реч на президента:

„Скъпи съотечественици!

Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори съкрушава Османската империя. Днес за втора година посрещаме празник, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха родината и това е наша болка. Пожарът на войната хвърли искри, които могат да подпалят и нашата черга и от нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник.

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят държавността на нова България. Стожерите на тази нова България бяха просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ – в Мизия, Тракия и Македония.

Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар. Други се опитват да превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен на политически театър, а театъра – в политика.

Скъпи съотечественици – войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката – тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, будители, опълченци, строители на съвременна България възкресиха родината. Те шиеха история. Наш дълг е днес да я опазим от безродници и осквернители.

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България. Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на воините от армията на царя освободител, на всички онези, които век и половина градиха и браниха България.

Благодаря на всички вас, които днес с присъствието си отстоявате историческата истина. Честит празник! Да живее България!“

Още по темата

Избор на редактора