Радев призна, че пак оглеждаме оферта за изтребители „Грипен“

Докато е на власт чрез служебното правителство Румен Радев ще направи всичко възможно да реанимира отхвърлената преди време оферта за закупуване на шведски изтребители „Грипен“.

България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурство по охраняване на въздушното си пространство. Така президентът отговори на журналистически въпрос дали служебното правителство е поискало от Швеция да купи 10 самолета „Грипен“, предаде БТА.

Той говори пред журналисти в кулоарите на международна среща в Прага. Радев припомни, че още през март, по време на срещата на върха на НАТО, е заявил, че България се нуждае от това и още тогава този проект е стартирал.

„Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе“ до пристигането на американските самолети Ф-16, добави президентът. Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се изпълнява, увери президентът.

„Изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, от Франция, от Швеция, от Нидерландия, от Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена.“

Радев добави, че се търсят самолети втора ръка не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави.

Четете още

Избор на редактора