Радев сезира КС за избора на Атанасова и Белазелков

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на новите съдии – Десислава Атанасова и Болислав Белазелков, и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда.

В мотивите си държавният глава подчертава, че е от изключителна важност за българската държавност авторитетът на Конституционния съд да бъде защитен.

В мотивите си президентът припомня новоприет член от Конституцията, който задължава парламента при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, които целят легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Налице е и съзнателен опит на мнозинството от депутатите да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата, посочва още Румен Радев.

Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самия основен закон.

Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Днес с позиция излязоха и адвокатски колегии от цялата страна. Те поискаха депутатите да отменят гласуването си за избор на Атанасова и Белазелков.

Четете още

Избор на редактора