Радев си поговори с US астронавт за младите и космоса

Президентът Румен Радев обсъди стимулирането на интереса на младите българи към науката и космическите изследвания на среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Майкъл Лопес-Алегрия е на посещение в България по повод Софийския фестивал за наука и изкуство „Ало, Космос! Говори България“. Като астронавт от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) той има десет излизания в открития космос и е национален рекордьор с прекараните 67 часа и 40 минути извън космически кораб. В срещата участва и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, става ясно още от съобщението.

Стимулирането на интереса на младите българи към науката и космическите изследвания и тяхното значение за бъдещето на човечеството бяха във фокуса на разговора. Държавният глава открои традициите и постиженията на България в изследването на космоса, интереса на много младежи у нас към естествените науки, както и значението на партньорството със САЩ в областта на научните изследвания, въвеждането на съвременни програми за обучение и трансфера на технологии.

Мечтайте смело, не се страхувайте от провала. Бъдете уверени в себе си. Следвайте страстта си, каза Майкъл Лопес – Алегрия, който се срещна и разговаря с ученици, студенти, учители, представители на научните среди и любители в края на четвъртото издание на фестивала “Ало, Космос 4.0! Говори България!“.

В своята лекция Майкъл Лопес разказа за фазите, които съпътстват провеждането на една космическа мисия. Астронавтът сподели акценти от последния си космически полет; любопитни факти за това как протича физическата и психическа подготовка на астронавтите; как се справят при извънредни ситуации; какви чувства изпитват преди да полетят в необятния Космос.

Четете още

Избор на редактора